Waar is het project als er nog niet gebouwd wordt?

shutterstock_4246774Wat me telkens opnieuw opvalt, is dat ik (letterlijk) niet naar het bouwproject toe kan rijden zolang er nog niet gebouwd wordt. In deze fase, waarin we de meeste invloed hebben op het resultaat, is het project overal en dus nergens. Er ligt een stuk van het project op allerlei verschillende bureaus en bij verschillende bedrijven.

Starten we met het bouwen zelf dan is er een fysieke plek waar mensen samen aan het werk zijn. Er staat een hek omheen, er zijn bouwmaterialen, er is gereedschap en er is een plek om samen te lunchen of koffie te drinken. Er is ook een plek waar alle informatie over het project (steeds vaker digitaal) aanwezig is. Er zijn zelfs bouwplaatsen, waar we beeldschermen tegenkomen om met elkaar naar deze informatie te kijken.

Waarom hebben we dan in die belangrijke fase vooraf, waar we bijna alle cruciale beslissingen nemen, zo’n fysieke plek niet? En, zou dat niet enorm helpen in de afstemming tussen de verschillende deskundigen die je nodig hebt om het gebouw op papier (of virtueel) te bouwen? De vraag stellen is hem beantwoorden. Ja, dat helpt ontzettend!

In een kwart van de tijd en tegen de helft van de kosten… en nagenoeg foutloos

Ik kwam voor het eerst in aanraking met deze manier van werken bij ESA in Noordwijk. Daar ontwerpen ze satellieten. En dat kun je maar beter goed doen, want als ze eenmaal afgevuurd worden kun je er fysiek niets meer aan veranderen. De werkwijze van ESA was eenvoudig, maar zeer doeltreffend. Breng alle deskundigen die nodig zijn voor dat ontwerp bij elkaar in één ruimte. Zorg voor de faciliteiten die ze nodig hebben (in dit geval bijvoorbeeld computercapaciteit, beeldschermen en een 3D modelleringsysteem). De groep deskundigen verlaat deze ruimte niet voordat het ontwerp volledig af is. En natuurlijk kunnen ze op voor hen rustige momenten aan iets anders werken, zolang ze maar beschikbaar zijn voor het ontwerpteam.

Door dit altijd zo te doen was ESA op enig moment in staat dit in een kwart van de tijd (die ze eerder nodig hadden) en tegen de helft van de kosten te doen. Bovendien nam het aantal ontwerpfouten (met vervelend herstelwerk) drastisch af.

Met een moeilijk woord noemen we dit ‘Concurrent Engineering’ (gelijktijdig ontwerpen) en er zijn wel een aantal voorbeelden in onze bouwsector aanwezig. Die moet je wel met een vergrootglas zoeken. Maar … moeilijk is het niet! Wijs de fysieke ruimte aan, zorg dat alle kennis en faciliteiten beschikbaar zijn en rond in korte en krachtige sessies de ontwerp opgave of de projectvoorbereiding met elkaar af. Het resultaat? Integraal op elkaar afgestemde ontwerpen, in één keer een kloppende set aan werktekeningen en niet meer dat irritante heen en weer pingpongen om elkaars wijzigingen en fouten op te lossen. Wie wil dat nou niet?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *